Hvorfor skal en tand rodbehandles?

Den mest hyppige årsag til en rodbehandling er dybe cariesangreb, som medføre en infektion(betændelse) i tandens nerve. Infektionen opstår pga. de bakterier, som har forårsaget selve cariesangrebet. En anden årsag kan være, at tanden har været udsat for et såkaldt traume(skade). Skaderne på tænder vil oftest ske pga. slag eller fald, som har medført at tanden og dens nerve er blevet blottet. Dette medfører ofte kraftige smerter fra tanden.

Endelig skal en tand rodbehandles, hvis der er en kronisk rodbetændelse. Normalt er der ikke smerter fra en tand med kronisk rodbetændelse. En kronisk rodbetændelse kan diagnosticeres ved hjælp af en røntgenundersøgelse. Det er meget vigtigt at behandle kronisk rodbetændelse, da dette er af stor betydning for din generelle sundhedstilstand.

Hvad er en rodbehandling?

Ved en rodbehandling fjernes blod- og nerveforsyningen til tanden. Dette sker efter at tandlægen har lagt en lokal bedøvelse, som gør behandlingen smertefrit. Derefter bliver rodkanalerne grundigt desinficeret og udrenset. Kanalerne fyldes med et rodfyldningsmateriale, som forhindrer bakteriernes adgang til kanalerne.

Det er normalt, at man oplever lette forbigående smerter efter en rodbehandling. Ved vedvarende smerter skal du kontakte klinikken.

Tænder efter en rodbehandling bliver væsentligt skrøbelige i forhold til en helt sund og rask tand. Dette skyldes fjernelse af tandens blod- og nerveforsyning. Dette kan give anledning til, at en rodbehandlet tand hyppigt knækker. Derfor anbefales det altid, at en rodbehandlet tand bliver forsynet med en porcelænskrone til at beskytte tanden.